Hoppa till sidans innehåll

Strukturen av RÖSS träningsgrupper


RÖSS följer Svenska Seglarförbundets färgpyramid för anpassning av de olika träningsgrupperna i Optimistklassen. Detta för att säkerställa att alla seglare ska utveckla rätt saker och i rätt ordning i sin egen takt.

Första steget efter Optimist-seglarskolan är Grön Optimist där grunden till kappsegling läggs. Vanligtvis seglar man ett till två år i Grön Optimist för att sedan ta steget vidare till Blå Optimist där det ligger ett större fokus på kappsegling.

I Blå Optimist ligger ett större fokus på kappsegling. Vanligtvis seglar man ett till fyra år i Blå Optimist. Hur länge man är i Blå Optimist beror till stor del hur mycket man tränar och tävlar.

I Röd Optimist seglar man till och med det året man fyller 15 år och sedan är det dags att at steget vidare till en annan båtklass. I RÖSS är detta E-jolle, Laser eller Allsvenskan.

 

RÖSS strävar efter att ha bra sammanhållning mellan ungdomarna i de olika Optimistgrupperna. Särskilt Blå och Röd Optimist då många kappseglingar seglas tillsammans. Dessa två träningsgrupper tränar därför oftast samma dagar för att dels utnyttja möjligheterna med stora startfält men också att för att få en bra sammanhållning mellan de olika grupperna.

Segling är en sport där seglare på olika nivå kan träna tillsammans eftersom alla seglare oavsett nivå seglar på samma bana och att man inom Optimistjolleklassen använder samma redskap oberoende av utövarens storlek. På så sätt skulle man kunna ha en enda träningsgrupp där alla är med, men segling innehåller också mycket teori som lärs ut på flera olika sätt beroende på seglarnas utveckling, ålder och mognad. För att seglarna ska uppmärksammas rätt och utvecklas i sin takt har RÖSS valt att följa SSF:s riktlinjer med Grön, Blå och Röd Optimist.

För att alla seglare lättare ska förstå vad de behöver utveckla och för att senare ta sig vidare till nästa grupp har RÖSS tagit SSF:s kapacitetsprofil och definierat olika kriterier för varje grupp. Nedan finner ni kapacitetsprofilen för respektive grupp. Meningen är att man ska uppfylla en 3:a respektive en 6:a på det flesta punkter innan man går över till nästa grupp. Tränarna för respektive grupp fyller i dessa kapacitetsprofiler minst en gång per termin och håller kommunikation med varje seglare. Gruppbyten sker två gånger per år, inför vårsäsongen och inför höstsäsongen. Tränaren för respektive grupp presenterar gruppbytena för träningsutskottet för att det även ska finnas en överblick utifrån träningsgruppens storlek. 

I respektive träningsgrupps sida finner ni mer om vad som sker i gruppen.
Kapacaitetsprofil Grön Optimist
Kapacaitetsprofil Blå Optimist
Kapacaitetsprofil Röd Optimist

Uppdaterad: 18 MAR 2017 12:18

 

 

 

 

Postadress:
Rörviks SS - Segling
c/o Lundgren, Nordfjällsvägen 5
42166 Västra Frölunda

Besöksadress:
Hammars Badväg 41
42167 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: +46723333252, 1230851386
Fax: 1230851386
E-post: info.rorviksss@gmail...

Se all info

HUVUDPARTNER

PARTNERS